La Subcontractació en la contractació pública

Subcontractació a la Llei

1. Novetats de la LCSP en matèria de subcontractació
2. Quines parts del contracte es poden subcontractar?
3. Quines parts del contracte no es poden subcontractar?

Subcontractació i PIMES

4. Avantatges de la subcontractació per a les PIMES

Subcontractació a la Llei

5. Consells clau per no perdre oportunitats

01

La Subcontractació en la contractació pública

Sabies que, legalment, el guanyador d’una licitació pública té permès subcontractar per complir amb part de les obligacions del contracte adjudicat? De fet, amb la publicació de l’actual Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, aquesta possibilitat es presenta amb millors condicions d’oportunitats, especialment per a les PIMES.

L’article 215 de la LCSP defineix al punt primer que:

“ El contractista podrà concertar amb tercers la realització parcial de la prestació amb subjecció al que disposin els plecs…”

Ara bé, els límits i acotacions d’aquesta subcontractació han donat i continuaran fent parlar molt i és causa constant de debat jurídic pel que és un aspecte de la Llei que ha patit una gran evolució en la normativa europea i nacional dels contractes públics . Com a conseqüència, en gran mesura, els darrers pronunciaments i resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del TARC (Tribunal Administratiu de Contractació Pública), semblen avalar la configuració d’un règim més permissiu quant a l’ús de la subcontractació. , com a mitjà idoni per a l’execució dels contractes públics.

En aquest sentit, la subcontractació juga un paper molt important de cara a l’assoliment de polítiques públiques que amplien i faciliten la participació d’empreses privades al sector públic, dins les quals destaquen la participació de les PIME. Aquesta opció també representa una una garantia més gran perquè no es limiti la competència en la participació dels operadors econòmics, així com el compliment d’objectius socials i mediambientals, entre d’altres.

02

Subcontractació a la Llei

El nou articulat de la LCSP va suposar introduir canvis i matisos en matèria de subcontractació de contractes públics amb la principal vocació de facilitar l’accés a licitacions de gran envergadura a PIMES qui difícilment podrien participar-hi si no fos a través d’aquesta possibilitat.

És a dir, contractes que requerien acreditar importants volums de facturació (xifra de vendes), per la seva magnitud deixarien, en el passat, automàticament fora de joc els operadors econòmics més modestos. A través de la subcontractació s’amplien les possibilitats per a aquestes petites i mitjanes empreses que hi podran participar, quan els Plecs de Clàusules Administratives així ho permetin, de la mà de grans operadors amb capacitat econòmica molt més gran.

03

Novetats de la LCSP en matèria de subcontractació

La subcontractació és una de les matèries amb més canvis a la nova Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic (LCSP). És possible trobar tot allò referent a aquest tòpic als articles 215, 216 i 217 de la mateixa.

La principal novetat en matèria de subcontractació del nou text de la LCSP és la eliminació del límit percentual a les subcontractacions. Igualment, la LCSP elimina la possibilitat d’exigir la subcontractació de fins a un 50% del pressupost del contracte. La regla general és la possibilitat de subcontractar amb els límits que s’estableixin al plec. L’objectiu clar del nou redactat és que en cap cas les limitacions del plec no poden suposar una restricció efectiva de la competència. La LCSP manté en allò substantiu el règim de comunicació prèvia de la intenció de subcontractar. Tot i això, s’exigeix ​​que s’acrediti que el subcontractista no està incurs en prohibició de contractar abans de la celebració del subcontracte.

La LCSP manté que l’incompliment de les regles de subcontractació pot donar lloc a una penalització de fins al 50% de l’import subcontractat, però només si així s’hagués previst als plecs. La resolució per aquest motiu únicament podrà tenir lloc en cas que es produeixi un incompliment de les obligacions essencials identificades com a tals als plecs.

La LCSP estableix un control més alt de l’òrgan de contractació sobre el compliment dels terminis de pagament als subcontractistes en els contractes d’obres o serveis amb un valor estimat superior a 5 milions. d’euros en què se subcontractin més del 30%. En aquests contractes, l‟incompliment dels terminis de pagament a subcontractistes serà sempre susceptible de penalització podent suposar la resolució del contracte en funció dels incompliments. En altres paraules, la seguretat del pagament per a l’empresa subcontractada està garantida per la llei, augmentant així els avantatges d’aquesta modalitat de contracte.

Un altre aclariment molt important que trobem és que, sempre que hi concorrin determinades condicions, els plecs podran contemplar la possibilitat de fer pagaments directes a subcontractistes.

04

Quines parts del contracte es poden subcontractar?

El contractista pot concertar amb tercers la realització parcial de la prestació, de manera que no hi cap la subcontractació total. Però tampoc cal limitar un percentatge concret, com solia fer-se al TRLCSP (Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre).

 

És el contractista principal qui assumeix la total responsabilitat de l’execució del contracte davant de l’Administració, d’acord amb els plecs i els termes del contracte. Els subcontractistes quedaran obligats només davant del contractista principal.

05

Quines parts del contracte no es poden subcontractar?

Com a fonament principal no es podran subcontractar aquelles partides essencials o crítiques per a l’objecte del contracte, que continuaran havent de ser executades pel contractista principal.

La idea subjacent és que el contractista principal és qui assumeix les responsabilitats derivades de la signatura del contracte i l’assumpció de les obligacions contractuals establertes als plecs.

Igualment, la limitació exacta sobre quines partides poden o no ser subcontractades s’han de preveure de manera expressa i motivada al plec, i en cap cas aquesta limitació no pot restringir la competència, llevat de determinats casos on es requereix autorització expressa per part de l’Administració.

06

Subcontractació i PIMES. Avantatges de la subcontractació per a les PIMES

Totes aquestes mesures esmentades clarament augmenten les possibilitats perquè les PIMES assumeixin un pes cada cop més important en l’execució de contractes públics i representen un pas més cap a dos dels objectius fonamentals de la contractació pública: la lliure concurrència i la igualtat d’oportunitats.

 

En resum podem veure que la subcontractació ofereix a les PIMES:

 

  • La possibilitat d’incursionar al món de les licitacions públiques amb un nivell de risc molt baix i sense assumir el pes de les responsabilitats derivades de la signatura del contracte directament.
  • Aconseguir contractes amb pagament assegurat.
  • L’oportunitat de començar a forjar una reputació a l’ambient de la contractació pública.
  • Sumar experiència altament valorada.

07

Consells clau per no perdre oportunitats

El nostre consell per a qualsevol PIME que vulgui començar a participar en la contractació pública i per a aquelles que tot just comencen, és que prenguin cada oportunitat deixant la por de banda La LCSP està del teu costat, no et limitis!
 
  • Si encara no tens gaires contactes, una possibilitat és contactar adjudicataris (empreses que guanyen els concursos) de contractes recents del seu sector oferint els seus productes o serveis en propers contractes. No oblidis ressaltar els beneficis que això aportaria a l’empresa adjudicada!
  • Tenir un servei d’alerta de licitacions del vostre sector us permetrà saber les properes oportunitats. Per què no contactar a una empresa sòcia i oferir-vos participar junts?
  • Contractes amb data de caducitat propera! Si sabem quins contractes estan per expirar, podrem avançar-nos a contactar amb el guanyador previ i presentar l’oportunitat de treballar junts.
  • Forma una Unió Temporal d’Empreses amb una altra/es PIME. Les UTE són unions no permanents d’empreses amb un mateix objectiu i benefici comú Quin és l’objectiu? Guanyar el proper contracte públic.
 

Sempre recorda que estalviar temps és un factor clau en qualsevol d’aquestes accions, per això pots comptar amb els nostres serveis i assegurar-te de no perdre oportunitats mentre comptes amb el suport del gestor personal de comptes. Demana avui la teva prova sense compromisos i comença a preparar-te pel teu proper contracte.

 

Aquest article ha estat redactat juntament amb els nostres partners de licitaciones.es, líders en cerques de licitacions públiques.

Multiplica les teves oportunitats de negoci al Sector Públic

Sigui quin sigui el teu sector, la participació en concursos públics només et pot oferir importants oportunitats de negoci.


    Estàs inscrit en algun Registre Oficial de Licitadors (ROLECE, RELI...)?

    Quin és el teu sector o activitat?



    Abrir chat
    Hola 👋
    ¿En qué podemos ayudarte?