Document Europeu Únic de Contractació DEUC (ESPD)

DEUC / ESPD

1. DEUC – Sigles en castellà: Documento Europeo Único de Contratación
2. Sigles en anglès: European Single Procurement Document

01

Què és el DEUC/ESPD?

El document europeu únic de contractació (DEUC) consisteix en una declaració de la situació financera, les capacitats i la idoneïtat de les empreses per a un procediment de contractació pública. El DEUC/ESPD va entrar en vigor el 18 d’abril de 2016.

 

Es tracta d’un document en format electrònic que identifica i acredita un licitador davant de l’Administració. Així doncs, el licitador manifesta complir les condicions i els requisits que el plec exigeix ​​per contractar. Amb ella, els licitadors declaren de manera responsable que reuneixen els requisits d’idoneïtat per desenvolupar el contracte:

 

  • Personalitat jurídicaQue la societat està vàlidament constituïda i que conforme al seu objecte social es pot presentar a la licitació, així com que el signant de la declaració ostenta la deguda representació per a la presentació de la proposició i daquella
  • Capacitat per contractarQue compta amb la corresponent classificació, si escau, o que compleix els requisits de solvència econòmica, financera i tècnica o professional exigits
  • No incursió en prohibicions per contractar Que no està sotmesa a prohibició de contractar per si mateixa ni per extensió com a conseqüència de l’aplicació de l’article 71.3 d’aquesta Llei

 

En definitiva, mitjançant aquest document els licitadors manifesten que disposen de la solvència financera necessària en relació amb el valor estimat del contracte i que disposen també de la capacitat necessària, no trobant-se en cap de les situacions que poden motivar la seva exclusió del procediment, com, per exemple, que no estan sotmesos a una causa de prohibició per contractar amb el sector públic.

02

DEUC/ESPD com a simplificació de presentació de documentació administrativa

Les licitacions públiques consten impliquen normalment la presentació duna documentació que es divideix per sobres: Sobre 1 o A, Sobre 2 o B i Sobre 3 o C. De vegades consten de dos sobres en lloc de tres.

 

En qualsevol cas sempre hi haurà un sobre 1 o A en què el Licitador presenta la documentació administrativa que ho acredita com a idoni, és a dir que es pot presentar, abans aquesta Licitació.

 

Doncs bé, en lloc que com passava abans de la implantació del DEUC/ESPD, tots els licitadors presentin inicialment tota la documentació acreditativa dels requisits exigits per contractar amb l’Administració, es permet substituir aquesta documentació per una declaració responsable amb aquest format únic i només es demanarà l’aportació de la documentació al licitador que hagi resultat proposat com a adjudicatari.

 

Gràcies al DEUC/ESPD, els licitadors ja no hauran de proporcionar proves documentals completes i diferents formularis utilitzats anteriorment en la contractació pública de la UE, cosa que significa una considerable simplificació de l’accés a les oportunitats de licitació transfrontereres

03

Obligatorietat del DEUC/ESPD

Inicialment el DEUC/ESPD es va posar en marxa com un dret i no com una obligació, actualment la seva utilització s’ha generalitzat i és obligatori en el procediment obert. En simplificar la declaració de compliment de les condicions prèvies, i ser un formulari estandarditzat i traduït a totes les llengües de la UE, qualsevol empresa de qualsevol país de la UE pot presentar aquesta declaració fàcilment per a qualsevol oportunitat de licitació pública que trobi.

 

Amb la generalització del DEUC, les institucions comunitàries pretenen afavorir la presentació d’empreses a licitacions a altres estats membres reduint els problemes relacionats amb la diversitat de declaracions nacionals preexistents i les barreres idiomàtiques.

 

Actualment el DEUC/ESPD és exigible en els procediments obert, restringit, de licitació amb negociació, al diàleg competitiu i al d’associació per a la innovació.

 

Bàsicament les úniques excepcions són els procediments oberts simplificats i supersimplificats així com als contractes menors ni als tramitats amb caràcter d’urgència.

04

Unions Temporals d'Empreses, subcontractació i DEUC/ESPD

Quan una empresa concorri a una licitació en unió temporal (o en compromís de constituir-se en unió temporal) amb una altra o altres, cada empresa integrant de la futura UTE haurà de presentar un formulari normalitzat del DEUC/ESPD.

 

Igualment quan una empresa es basen en la capacitat d’altres empreses com a subcontractistes o com a mitjà de complir amb els requisits de solvència a través de tercers (art. 75 LCSP), haurà de presentar un DEUC/ESPD independent.

 

La generalització en l’ús i l’exigència del DEUC/ESPD per part dels Òrgans de Contractació constitueix una aposta ferma per la transparència, la igualtat d’oportunitats, l’eficiència i la sostenibilitat.

Multiplica les teves oportunitats de negoci al Sector Públic

Sigui quin sigui el teu sector, la participació en concursos públics només et pot oferir importants oportunitats de negoci.


    Estàs inscrit en algun Registre Oficial de Licitadors (ROLECE, RELI...)?

    Quin és el teu sector o activitat?



    Abrir chat
    Hola 👋
    ¿En qué podemos ayudarte?