Punts principals per a una puntuació perfecta

1. Criteris de valoració

2. Claus per maximitzar la nostra puntuació

01

Introducció – Criteris de valoració

Per intentar obtenir la màxima puntuació possible en un procediment de contractació pública, ens hem d’aturar prèviament en un concepte fonamental per mesurar les nostres possibilitats d’èxit: Els Criteris de Valoració i la seva ponderació.

 

Els Criteris de Valoració de les ofertes dels Licitadors a un procediment de contractació pública constitueixen l’element clau per determinar quina és l’oferta econòmicament més avantatjosa entre totes les ofertes que competeixen en aquesta Licitació.

 

L’article 145 de la LCSP – Llei de Contractes del Sector Públic defineix els Requisits i classes de criteris d’adjudicació del contracte. A l’apartat 1r se subratlla que L’adjudicació dels contractes es realitzarà utilitzant una pluralitat de criteris d’adjudicació en base a la millor relació qualitat-preu.

 

De manera que el nou marc normatiu dóna un impuls a la consideració de la qualitat com a factor en la selecció de la millor oferta. Es tracta de no donar tot el pes de l’adjudicació al preu per evitar que les Licitacions es converteixin en meres subhastes al millor postor. Cal cercar un equilibri entre una compra eficient, però atenent paràmetres de qualitat i amb el compromís de consolidar una compra pública responsable.

 

Els Criteris de Valoració vindran definits i concretats als Plecs Concursals: Els plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques particulars. Es tracta dels documents més importants del contracte, ja que són els que el regeixen des de la licitació, l’adjudicació i l’extinció del contracte. Així doncs, els Criteris de Valoració són els Criteris d’Adjudicació, i defineix els aspectes que es mesuraran per valorar les determinades propostes. Al Plec de Condicions Administratives Particulars (PCAP) ja sigui al seu articulat normal o al Quadre Resum del PCAP es detallaran els aspectes a valorar i la seva ponderació (pes específic en puntuació) perquè qualsevol Licitador conegui prèviament què se l’avaluarà a les seves propostes per poder arribar a ser adjudicatari.

 

Distingirem principalment dues famílies principals de Criteris de Valoració de les propostes i que tindran un pes o ponderació diferent en funció del tipus de Licitació i les seues característiques específiques:

 

1. Criteris subjectius o avaluables mitjançant judicis de valor

En aquesta família englobem les Memòries Tècniques, Projectes de Servei, Projectes d’obres, Descripcions físiques dels nostres productes…en definitiva es mesurarà la qualitat tècnica de la nostra proposta de servei, obra o subministrament.

 

2. Criteris objectius o avaluables mitjançant l’aplicació de fórmules

Els criteris objectius s’han de mesurar de manera automàtica mitjançant l’aplicació de fórmules, per això han de ser quantificables i comparables entre els diferents licitadors d’una manera totalment objectiva.

02

Errors comuns a cada etapa d'una licitació pública

En el moment que decidim presentar-nos a una Licitació el nostre objectiu és clar: Guanyar.

 

Estem convençuts que la nostra proposta pot ser la millor per cobrir les necessitats de l’Òrgan de Contractació i en la fase de presentació és quan hem de deixar constància de la nostra fortalesa.

 

Com hem vist, ens avaluaran, per norma general, sobre la base de dos tipus de criteris de manera que les “pistes” per maximitzar les nostres opcions d’èxit.

 

1. Part subjectiva – Criteris avaluables mitjançant judicis de valor

 

Per obtenir la màxima puntuació a la part subjectiva, en la qual un comitè d’experts amb qualificació apropiada i no integrats a l’Òrgan de Contractació, la paraula clau és la VENDA.

Ens hem de vendre, les Memòries Tècniques, Projectes d’Obra i/o Servei i les fitxes tècniques i descriptives dels nostres productes han de ser el nostre argument comercial guanyador. Hem de ser capaços de destacar les bondats de la nostra proposta respecte de les altres. Per això haurem de seguir les pautes següents:

 

  • Identificar els criteris de valoració subjectes a l’aplicació de judicis de valor i la seva ponderació (pes específic d’aquests criteris a la puntuació final).
  • Dissenyar la nostra proposta seguint l’esquema/índex d’aquests criteris per tal de facilitar-ne la lectura i la valoració.
  • Destacar les bondats de la nostra proposta respecte als altres competidors. Hem de saber presentar de les nostres bondats de manera clara i concisa, hem de saber destacar perquè l’Òrgan de Contractació ens hauria de contractar.
  • Finalment hem d’adaptar els nostres punts forts als requeriments tècnics definits als Plecs (Plec de Prescripcions Tècniques).

 

2. Part objectiva – Criteris avaluables subjectes a laplicació de fórmules

 

Per maximitzar l’obtenció de punts que es valoraran mitjançant l’aplicació objectiva de fórmules matemàtiques és bàsic l’anàlisi prèvia de costos per tal de ser capaços d’optar a la màxima quantitat de punts possibles. Per això és fonamental treballar la nostra oferta amb les armes següents:

 

  • Identificar els criteris de valoració subjectes a l’aplicació fórmules i la seva ponderació.
  • Treballar en una excel·lent planificació de costos per donar resposta a la compra pública a la qual volem optar: costos materials, hores de treball en l’execució, treballs auxiliars, terminis de lliurament, servei postvenda, atenció telefònica o presencial davant d’incidències…
  • Quadres de simulació: Atenent les fórmules per a la distribució de punts, des de la fórmula econòmica a qualsevol altre aspecte quantificable, treballar en la simulació de repartiment de punts segons un determinat nombre de competidors. Si comptem amb una bona eina de simulació podrem ajustar al màxim la nostra oferta de manera que optem a la millor puntuació mantenint els marges de benefici desitjats.

 

* Des de inLicitando, Consultors en Licitació Pública amb més de 15 anys d’experiència en Processos de Licitació Pública t’ajudarem a seguir aquests passos incrementant les teves possibilitats d’èxit.

Multiplica les teves oportunitats de negoci al Sector Públic

Sigui quin sigui el teu sector, la participació en concursos públics només et pot oferir importants oportunitats de negoci.


    Estàs inscrit en algun Registre Oficial de Licitadors (ROLECE, RELI...)?

    Quin és el teu sector o activitat?



    Abrir chat
    Hola 👋
    ¿En qué podemos ayudarte?